Nieuws

Inspiratiesessie over financiering cultuursector

Dinsdag 16 januari vond de allereerste bijeenkomst over financiële mogelijkheden voor culturele organisaties plaats in het provinciaal archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.

De middag, speciaal voor gemeentelijke beleidsadviseurs cultuur en/of erfgoed, is een initiatief van de provincie Noord-Holland in samenwerking met Cultuurherstel, Cultuur+Ondernemen en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AfK).

Verdienmodel en extra inkomsten

Culturele organisaties leunen nog altijd veel op subsidies vanuit de gemeente, terwijl de financieringsmogelijkheden veel verder rijken. Gedurende de bijeenkomst werden de aanwezige ambtenaren aan de hand van presentaties en cases geïnformeerd over financieringsmixen, leningen en strategieën om als culturele organisatie te groeien of aanvullende inkomsten te genereren (buiten subsidies om). Met deze informatie op zak kunnen de ambtenaren culturele organisaties beter ondersteunen in hun behoefte naar nieuwe verdienmodellen en andere inkomstenbronnen. Gemeenten wisselden ook ervaringen uit over gezamenlijke marketinginspanningen en bovenlokale samenwerking van  culturele organisaties.

Thomas Baas van Cultuurherstel, het platform dat culturele organisaties verbindt aan professionals uit het bedrijfsleven, vertelde in zijn presentatie over de op maat gemaakte coachingstrajecten dat zij aanbieden aan professionele culturele organisaties. Dit traject helpt ze om aan de slag te kunnen met vraagstukken rondom financiering, persoonlijk leiderschap, strategie en organisatie. Verder konden de genodigden luisteren naar de inspirerende case van Aydin Dehzad van Cinema Oxville. Voor een vraagstuk rondom financiering startte Aydin vorig jaar een succesvol coachingstraject bij Cultuurherstel en verdiepte zich via Cultuur+Ondernemen in de mogelijkheden van cultuurleningen. Vervolgens legde Sébastien Kramer van Cultuur en Ondernemen in zijn presentatie alles uit over de gunstige voorwaarden van cultuurleningen.

Vanuit Cultuurherstel willen we iedereen bedanken voor de geslaagde middag. Meer weten over Cultuurherstel? Neem contact met ons op.