Nieuws

Image for Professionals uit bedrijfsleven gaan door met coachen in cultuursector

Professionals uit bedrijfsleven gaan door met coachen in cultuursector

Via een mooi artikel deelt ook de Provincie Noord-Holland dat Cultuurherstel weer geopend is voor nieuwe aanmeldingen!

Na een succesvolle pilot staat Cultuurherstel open voor nieuwe aanmeldingen van culturele instellingen die behoefte hebben aan kennis en ervaring uit het bedrijfsleven.

Professionele culturele organisaties met vraagstukken rondom financiering, persoonlijk leiderschap, strategie en organisatie kunnen zich aanmelden voor een coachingstraject.

Het platform Cultuurherstel verbindt de brede cultuursector met professionals uit het bedrijfsleven. Het idee voor Cultuurherstel is ontstaan tijdens de eerste lockdown vanuit de ambitie van de Amsterdamse Kunstraad (AKr) en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) om culturele organisaties te ondersteunen om minder (financieel) kwetsbaar te worden, en meer zelf de regie over de eigen toekomst te kunnen nemer. Samen met de provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam startte de AKr en het AFK een pilot.

Een succesvolle match

“In deze uitdagende tijd merken we dat instellingsdirecteuren het zeer op prijs stellen dat Cultuurherstel extra deskundigheid voor hen kan organiseren,” aldus Hans van Hooren, projectleider van Cultuurherstel over de succesvolle pilot.
Een voorbeeld van een deelnemer van Cultuurherstel van dit coachingstraject, is Filmhuis Alkmaar. Zij moesten midden in de coronacrisis een nieuw meerjarig beleidsplan opstellen. “Ik dacht: zo’n coachingstraject is precies wat ik nodig hebben,” vertelt Marieke Jonker, die toen net was aangesteld als directeur van Filmhuis Alkmaar. “Vanaf dat moment ging het snel. Ik werd gekoppeld aan Pauline Altena. Als voormalig financieel directeur combineert zij zakelijke expertise met haar persoonlijke affiniteit met film. Voor ons de perfecte match.”

Ook coaches kijken positief terug op de pilot. Zo vertelt Els Sweeney-Bindels, voormalig hoofd van het Amsterdamse kantoor van de Europese Investeringsbank, over haar traject bij het Muiderslot: “Bij het Muiderslot begeef ik me in een heel andere omgeving dan in mijn werk. Ik ben hier met mijn neus in de boter gevallen.”

Lees het hele artikel hier!